O witrynie

jedzenie_uliczne

Niniejszy blog traktuje o sztuce przyrządzania potraw. Jest zbiorem felietonów, nierzadko okraszonych humorem – natomiast nie jest systematyczną książką kucharską, podzieloną na działy, poddziały, recepty itd.

Jest to w zasadzie autorska strona Pana Bardzo (pseudonim), mającego – jako technolog żywności  – profesjonalną wiedzę z zakresu kulinariów i zarazem zacięcie literackie.

Smacznego
Gajowy Marucha

Jedna odpowiedź na „O witrynie

  1. human pisze:

    Witam. Śledziówka za pasem więc chciałem podać swój przepis. Trochę inny od innych, i przy nie zachowaniu umiaru w jedzeniu można się pozbyć woreczka żółciowego (tak, jak się to przytrafiło mojej kuzynce). Przepis próbowałem temu, czy owemu sprzedać – nikt się nie odważył. A śledzie są naprawdę wyśmienite i ktokolwiek do nas przychodzi czy to na spędy rodzinne, czy normalnie – z wizytą – patrzy po stole, czy są śledzie. Wędliny się nie tkną, tylko śledzi. Muszę chować, by coś do pracy zostało..
    Może tu, na blogu ktoś się odważy je wg mojego przepisu zrobić.
    A idzie to tak:
    skład:
    kilo śledzi
    cebula duża
    majonez kielecki jeden słoik – ok 350-380 g
    10 goździków
    10 ziaren pieprzu,
    10 ziaren ziela angielskiego
    2 listki bobkowe (laurowe)
    4 (cztery) łyżki – powtarzam łyżki cukru lekko kopiate
    Śledzie matiasy wymoczyć ok 12 godz.
    cebulę obrać, przepołowić i pociąć na cienkie plasterki przełożyć do garnka i i zalać wrzątkiem (ok 300 ml) z czajnika bezprzewodowego i pogotować minutę – dwie. Potem odcedzić odlewając połowę do zlewu a połową zalewamy zioła.
    Zioła w cebulowym wywarze (ok 150 ml) gotujemy dość długo na wolnym ogniu, aż zostanie go połowa i będzie miał brązowy kolor i wspaniały aromat. Wtedy dosypujemy cztery łyżki (te do zupy) cukru i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Odcedzamy śledzie i dzielimy na połówki lub na trzy części, gdy są duże. Układamy je w półmisku na przemian z wystudzoną cebulą.
    Wywar (bez resztek ziółek) mieszamy z majonezem na jednorodną masę (da sie to zrobić) i zalewamy śledzie. Zostawiamy do przegryzienia (lub nie). Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s