Hot dog, czyli szybka przekąska

Jeszcze może jeden ewenement amerykańskiego odżywiania się, a mianowicie hot dog. Wymawia się jak hadak. W latach siedemdziesiątych w Polsce ten i ów właściciel rusztu, na którym sprzedawał kiełbaski na gorąco, usiłował wprowadzić ten rarytas na krajowe pielesze.  Jednak znając preferencje smakowe Polaka, nawet w zderzeniu z ponurym zaopatrzeniem w żywność, tak typową dla czasów tzw. gierkowszczyzny, polski hot dog w niczym nie przypominał amerykańskiego starszego kuzyna.  Chrupiąca buła nadziewana była na bolec z grzałka we środku, dzięki czemu całe wnętrze pieczywa rozgrzewało się, a nawet miejscowo podrumieniało.  W powstały otwór wsunięta była paróweczka, albo kiełbaska z rusztu, a musztardę każdy sam sobie do środka wciskał, a co bardziej światowi, dodatkowo krajowy lub węgierski (bardzo dobry zresztą) ketsup.

Po tej stronie Wielkiej Wody hot dog to skąpy paluszek ze strasznie miękkiego i zwiewnego pieczywa, przekrojony na pół i czasami nawet niekoniecznie podgrzany.  W to wchodzi zazwyczaj cienka parówka, ale tutejsza parówka jest bardzo ubogą krewną polskiej paróweczki wieprzowej, albo cielęcej.  Wystarczy przeczytać ingredient dec, czyli spis składników na etykietce.  I co my tu widziem?  Na pierwszym miejscu znajduje sie najczęściej mechanicznie oddzielane mięso z kury albo indyka.  Dalej widnieją odkrojki od miąs rozmaitych wraz z tłuszczem, sól, suszony czosnek i papryka, czasem teksturaty białkowe i wreszcie konserwanty.  Ponieważ siarczany zostały zdelegalizowane, dodaje sie teraz sól sodową kwasu izoaskorbinowego, zwanego w skrócie sodium erythorbate oraz azotan sodu.  Osłonkę w droższych odmianach stanowi baranie cienkie jelito, a w tańszych osłonki brak.  Koszerna kiełbaska może posiadać osłonkę z rekonstytuowanego kolagenu.  Ten wyrób nazywa się eufemicznie wiener, czyli kiełbaska wiedeńska. Proszę tego nie mylić ze znanym nam wienerwurstchenem.

Oczywiście, mamy też szlachetniejsze parówki, gdzie na pierwszym miejscu stoi wieprzowina, lub wołowina, ale one mogą osiągać ceny pięciokrotnie wyższe od tych najtańszych, „dla pospólstwa”.

Rzecz jasna, wyspecjalizowane placówki gastronomiczne podają swoje własne hot dogi, gdzie w bułce tkwi coś innego niz parówka, a to polska kiełbasa, a to węgierska, a to meksykańska.

Hot doga zamiast wkładać w bułkę, można kilkakrotnie corndogpowlec kukurydziannym ciastem i usmażyć w głębokim oleju i to się teraz nazywać będzie corn dog.

Bułeczka jest rozcięta raczej niż drążona, dzięki czemu kanapkę można garnirować sobie rozmaitymi rzeczami.  I tak keczup i musztarda to dwa obowiązkowe dodatki.  Dodając Chili con carne, czyli tę potrawę, o której mówiliśmy poprzednio, otrzymamy chili doga, popularnego w Michigan.  Siekane ogórki kiszone na słodko, cebula, plasterki ostrego świeżego pieprzu, majonez, sałata, ser lub pasta serowa, kapusta kiszona i co tam jeszcze, stwarzają dalsze regionalne urozmaicenia.  W Chicago, metropolii szczególnie zorientowanej na żarcie, ludziska są wybredni i preferują hod dogi all-beef, czyli z czystej wołowiny, dekorowane pomidorkiem, musztardą, cebulą, specjalnymi pieprzami zwanymi sport peppers, żółtymi piklami, niesłodkimi ogórkami kiszonymi z koperkiem i nasionami selera, ale pomijają keczup.  W tym regionie hotdog1podaje się też prawdziwą polską albo włoska bułę z polska kiełbacha w środku, albo włoską kiełbaską, albo nawet bratwurstem oraz kapuchą kiszoną na gorąco i to z kolei nosi nazwę Polish dog.  W New Jersey podaje sie Italian dogs z dodatkiem pieprzu, cebuli i kartofli.  W północnej części stanu Nowy Jork, ale nie w Michigan,  dominuje Michigan Dog, z mięsnym sosem, ale bez chili, albo inaczej White Dog, czyli Biały Pies (pamiętamy wzruszający ruski film i książkę Biały Pudel, nieprawdaż).  Tutaj także podają koszerne kiełbaski na bajgiełku (bagel dog).  W Rhode Island, popularne są wieners (amerykańska wersja), w restauracjach pod myląca nazwą „New York System”.  Także we wschodnich stanach, szczególnie w północnej ich części, a chilidogtakże w Pennsylwanii, sprzedawane sa hot dogi All The Way, czyli po teksańsku, na ostro, ale nie w Teksasie.  W Bostonie na stadionie palanciarskim publika zajada się hot dogami na trochę bardziej ludzkiej bułce i każdy sam sobie wybiera dodatki.

W Nowej Zelandii, hot doga podaje się na patyku i w cieście, podobnie jak tutaj corn doga, a kiełbasa w bułce nazywa się tam American Hot Dog.

W Chinach hot dogi sprzedawane sa w plastikowych osłonkach, z których oczywiście trzeba je sobie obrać, a w Japonii w naleśniku.

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zawiadamia, że spożywanie jednego hot doga dziennie zwiększa ryzyko raka odbytu o 20 procent, mianowicie od 5,8 procent ryzyka do 7 procent. Nie wyspecyfikowano jednakże, ile lat takiej diety czyni takie zagrożenie realnym.  Uogólniono jednak to stwierdzenie na wszystkie rodzajebageldog produktów z przetworzonego mięsa.  Wydaje się, że głównym czynnikiem w tym przypadku jest dodatek azotanów, przy czym hot dogi mają byc mniej szkodliwe, jako że obrabiane są w niższych temperaturach niż inne przetwory mięsne, przeto zwolennicy tego typu pożywienia używają tego szczegółu jako argumentu.

Moim skromnym zdaniem, wszystko dobre, ale w miarę.  Zdaję sobie sprawę, że w tym przypadku łatwiej jest napisać taką rekomendacje, niż ją zastosować w praktyce, co mają bowiem powiedzieć choćby ci, którzy utrzymują gospodarkę USA, przemierzając tysiące mil od oceanu do oceanu za kółkiem monstrum na osiemnastu kołach, jako że tutejsze koleje są całkiem niedorozwinięte.  Otóż trakarze sa skazani na to, co aktualnie jest dostępne w truck stopach, jako że zazwyczaj normalne placówki gastronomiczne nie maja miejsca do parkowania takiej stodoły.

Cóż, zamieszczenie przepisu na hot doga byłoby przegięciem w stronę infantylizmu, więc tylko zachęćmy do sporządzenia sobie czasem takiej przekąski, udekorowanej zgodnie z naszym własnym widzimisię.

hot pies

(Obrazki pochodzą z Wikipedii)

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Fantazje kulinarne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Hot dog, czyli szybka przekąska

  1. Jolanta Król pisze:

    Czytałam Pana wpis pod koniec pracy, dojadałam swój jogurt ze skrojonym jabłkiem, z ulubionej miseczki, i powiem Panu; zrobiłam się głodna. Bardzo głodna. Chyba nadal jestem głodna, choć dziś po powrocie do domu został już pochłonięty gołąbek (cały gar nagotowany).
    Nie miałam pojęcia, że jest taka wielość hot-dogów. Jest to fajne zrobić sobie hot-doga w domu, ale cała frajda, to go właśnie zjeść na mieście, gdy głód człowieka niemal przyszpila, a tu dobra ciepła bułeczka, dobra kiełbaska, udekorowane, w ustach się rozpływają. Moja córka uwielbia. Ja sobie też czasami folguję.
    To ostatnie zdjęcie mnie rozczula. Byłam właścicielką czarnej jamnicy przez wiele lat. Mam do jamników słabość, i w ogóle do psów.
    Wrócę do tekstu jutro, bo tu jest wiele innych cennych informacji.

  2. bardzo pisze:

    Cóż, nie będe w takim razie zamieszczał zdjęcia mojego starego Najpiękniejszego Psa Na Świecie, bo zbyt dużo osób już się nim zachwyciło. Jamników się boję, że nadepnę niechcący i w ogóle małych piesków, choc niektóre sa nadspodziewanie mądre i można sobie z nimi pogadać. Kto to powiedział – im wiecej poznaje ludzi, tym bardziej lubie swego Psa. Zdaje się, że nawet na zaprzyjaźnionym Forum padła ta sentencja. Ale Pies ma jedna zasadnicza wade. Zbyt prędko odchodzi do Krainy Wiecznych Łowów. Nie ma przykrzejszego widoku od starego człowieka kopiącego grób dla Psa, którego stracił. Przyrzekłem sobie, że mój studwudziestofuntowy Pikuś bedzie moim ostatnim Psem.
    Zbliża się niuchronnie czas szykowania świątecznego obiadu na Święto Indyka. Bedzie się działo…

  3. Jolanta Król pisze:

    Nie była mała. Jak na jamniki raczej duża, dlatego: jamnica. Proszę Pana, ja ją bardzo kochałam. To była mądra sunia. Miała dywanik w przedpokoju i towarzyszyła wszystkim moim kuchennym czynnościom. To że z nią rozmawiałam, było czymś zupełnie naturalnym. Pięknie słuchała. A potem coś się stało z jej słuchem, Może zbyt mocny środek, podany podczas operacji. Psina mi ogłuchła. Trzy lata przed swoim odejściem żyła w świecie kompletnej ciszy (tak przypuszczam). Proszę nie mówić o kopaniu grobu dla Psa. Proszę nie zatruwać swojej duszy takimi myślami. Proszę cieszyć się chwilą bieżącą i zanadto nie wybiegać w przyszłość.
    Na Pana blogowe Thanksgiving się oczywiście zapraszam. 🙂

  4. bardzo pisze:

    Mi zycie juz raz zrobilo taka atrakcje. Sarunia to byla madra i dobra sunia, choc narwana. I tak, czternascie lat to sluszny wiek. Pikuś liczy sobie dwanascie jesieni.
    Wszystkich nas to czeka, wiec trzeba zyc szybko. Szopenchałer sie w grobie tarza ze śmiechu.

  5. bardzo pisze:

    Albo my za dlugo…
    Tu sie Ansztajn kłania, jako iż wszystko jest względne.

    Konterfekt Pikusia bedzie w nastepnym wpisie.

  6. Na etiologii rozprawce spośród U.S Environmental Protection Agency oraz Centrum Stołecznego
    Stolicy dostosował sobie okazyjne zabiegi prostoty do zamku Mnogość
    lęków czyszczących zdradzanych w supermarketach wynosi
    w sobie napastnicze materie chemiczne. Skoro nabędą się one
    do tworu poprzez korę także płuca, niniejsze mogą dodawać się do dochodzenia nadwrażliwości, nowotworów plus przeciwnych gryp.
    Takie ratunki w ścisłym rozsądku diabelnie chlapią niżeli sterylizują.

  7. bardzo pisze:

    Radziłbym zmienić automatycznego tłumacza. Zgadza się co do agresywnych substancji w środkach czyszczących w gospodarstwie domowym. Wystarczy nawet nawąchac się oparów chloru z popularnego wybielacza (nota bene doskonały środek myjaco dezynfekujący) i natychmiast mamy objawy podobne do ciężkiego zaziębienia, z tym, że o wiele trudniej im zaradzić.

    Sprawa ekspozycji organizmu na ścieki w oczyszczalni ścieków to inna sprawa, na pewno zasługująca na oddzielne omówienie. Tak się składa, że aktualnie Bardzo dochodzi do emerytury w takiej instytucji podlegającej EPA i troche wie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s