Historia piwowarstwa, ostatni odcinek.

Piwo w czasach współczesnych.

Wraz z wdrożeniem maszyny parowej, nastapiło szybkie uprzemysłowienie i racjonalizacja procesów piwowarskich.  Pierwsze browary, które zastosowały parę, nazywane były browarami parowymi.  Jeden z niemieckich browarów używa tej nazwy aż do dziś dnia.

W 1835 roku wybudowano w Niemczech pierwszą linię kolei żelaznej między miastami Norymbergia i Furth.  Rzecz jasna, pierwszym towarem przewiezionym przez kolej były dwie beczki piwa.  Osiagnięcia techniki dziewiętnastowiecznej nie omijały browarnictwa.  Obok energii parowej, wynalazek Carla Von Linde, system chłodnictwa, zrewolucjonizował technologię.

Od wielu lat wiadomo było, że dobre piwo otrzymuje się w specyficznej temperaturze.  Docent W. Dylkowski udowadnia, że w wyższych temperaturach powstają nadmierne ilości fuzli, na które składają się wyższe alkohole, merkaptany, ketony, estry, i inne substancje działające o wiele bardziej oszołamiająco, niż sam alkohol etylowy, a nawet mogą wykazywać właściwości trujące. (czarownice piwne z wieków zamierzchłych sie kłaniają). Piwo fermentacji dolnej wymaga utrzymania fermentora w 4 do 10 stopni C (40 do 50  Fahrenheita). Takie temperatury wystepują bardzo rzadko w okresie letnim, gdy zapotrzebowanie na piwo jest największe.  Pierwszy system chołdniczy na świecie został mianowicie przetestowany w browarze monachijskim.  Przeto właśnie browarnictwu zawdzięczamy wdrożenie techniki chłodniczej.

W tym samym czasie nastąpiły szeroko zakrojone badania naukowe nad mikrobiologią piwowarstwa.  W roku 1876 Louis Pasteur opublikował “Etudes sur la biere”, czyli “Studia nad piwem”.  Pasteur zawdzięcza całą swą wiedzę i zainteresowania swoim początkowym badaniom w dziedzinie prac nad drożdżami piwnymi.  Ta ekspertyza ma do dziś olbrzymie znaczenie we wszystkich dziedzinach medycyny i biologii.  Proszę mi teraz dowieść, że piwo nie jest najpoważniejszym czynnikiem rozwoju nauki i techniki.

Christian Hansen, duński badacz, jako pierwszy wyizolował pojedyńczą komórkę drożdży piwnych i rozmnożył ją, tworząc tzw. czystą kulturę.  Drożdże propaguje się niemal w każdym browarze i oczywiście centralnie, bezustannie otrzymując coraz czystsze i szlachetniejsze rasy tych pożytecznych roślinnych organizmów. Znajduje to odzwierciedlenie w to coraz czystszym i coraz doskonalszym smaku piwa. 

Piwo jest niewątpliwie najpopularniejszym napojem większosci cywilizacyj.  Spotykamy wiele gatunków, rodzajów, asortymentów piw standartowych i specjalnych.  Praktycznie każdy kraj i naród ma swój ulubiony rodzaj piwa.  Miejmy nadzieję, że piwowarstwo oprze się globalizacji w ramach wspólnorynkowych procesów zjednoczeniowych.

Ale, jak stwierdził angielski poeta i pisarz Rudyard Kipling, to zupełnie inna historia…  Materiał na odrębny cykl rozważań.

Dziekuję za cierpliwość.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Fantazje kulinarne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Historia piwowarstwa, ostatni odcinek.

  1. Dzonyy pisze:

    Zacna to była opowieść.
    Trochę nie na temat. Panie Bardzo, za blogu Gajowego w komentarzach różniastych, zamieścił Pan kiedyś opowieść o sporządzaniu tatara. Mógłby Pan to powtórzyć? Nie mogę tego znaleźć.
    Dziękuję, pozdrawiam
    Warmia śniegiem zasypana. Jadę za tydzień z dzieciakami w Tatry na narty a tam plus osiem….Tu, jak znam życie odpuści dopiero gdzieś koło kwietnia. A w Sylwestra można było pływać żaglówką, taka pogoda była:)

  2. bardzo pisze:

    Alez proszę Bardzo.

    https://kulinarnefantazje.wordpress.com/2013/12/04/zlapal-kozak-tatarzyna/

    Szukam notatek dotyczacych codziennej, a raczej coszabasowej kuchni naszych najsłodszych starszych braci. maja wiele ciekawych pozycji. Wkrótce zamieścimy.

  3. Dzonyy pisze:

    Bardzo uprzejmie dziękuję:)
    Oddzielamy kuchnię od polityki.

  4. jaszmija pisze:

    „Jak piwo uratowało świat”



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s